「生果味啤酒係咪真係有生果㗎?」

November 1, 2016

 

自從精釀啤酒開始普及,市面上出現咗好多唔同種類嘅啤酒。最常見嘅其中一類,就係加入咗唔同味道嘅啤酒,例如芒果、紅莓、香蕉等等生果味,或者咖啡、朱古力、榛子味,甚至辣椒、花生醬、煙肉味都有。

 

所以上自釀啤酒堂,時不時都會有人問:「生果味啤酒係咪真係有生果㗎?」

 

對於呢個問題,最準確嘅答案係:「可能有,又可能冇。」

 

點解咁講?因為其實加唔同味道落啤酒,分咗三個主要方法:

 

 

1. 大酒廠/入門/低成本方法

 

第一個方法,係加essence(香精)。只要喺啤酒度加入士多啤梨味香精,自然就會變咗士多啤梨味。同平價雪糕、汽水、蛋糕、「果汁」一樣道理。

 

呢個方法有好多好處:成本低、容易操作、水準穩定。

 

如果你係一個釀酒新手,又有個朋友就嚟生日(即係冇失準空間),咁我會建議你用essence,可以確保啤酒有你要嘅味,又唔會有細菌令啤酒變味。

 

不過呢個方法出嚟嘅味道會好「假」好「人工」。如果你想提升,又有時間試驗,你可以晉級去方法二:

 

 

2. 精釀酒廠/高成本方法

 

第二個方法,係真係加入你要嘅材料。例如你要辣椒,就真係落d辣椒;要香蕉,就落條真香蕉。

 

呢個方法嘅好處,當然係原汁原味夠天然。

 

聽落,要香蕉落香蕉,簡單直接。但係事實係,要完美發揮香蕉嘅香味,要經過好多次試驗先有機會成功。你要考慮嘅包括:

 

  • 落幾多香蕉先夠味又唔會太搶?會唔會燒/焗/曬乾過先入味d?

  • 香蕉會唔會有菌?需唔需要煲?但係煲過會唔會變味?

  • 香蕉有幾多糖?其中有幾多會發酵?

  • 香蕉有冇礦物質/蛋白質?會點樣影響d水?

  • 香蕉有冇油?

 

曾經,我冇乜點諗過呢d問題,就買個新鮮菠蘿嚟整菠蘿啤酒,結果支啤酒一開爆到上天花板,爆到我全身菠蘿啤酒,仲要酸嘅。

 

所以要用真材實料加味(尤其生果)真係唔簡單。不過做到嘅話,味道會明顯比香精優勝,例如Anchor 嘅 Mango WheatMikkeller 嘅 Chipotle PorterMagic Rock 嘅 Grapefruit Pale Ale,都係好出色嘅例子。

 

不過有d釀酒師仲可以進一步去到方法三:

 

 

3. 「分子料理」方法

 

有d廚師煮野食煮到出神入化嘅時候,會開始研究分子料理 - 即係「把食材的味道、口感、質地、樣貌完全打散,再重新『組合』成一道新菜」(Wikipedia)。

 

啤酒亦都一樣。有d人釀酒技術去到出神入化嘅時候,會開始將「味道」拆開:例如叉燒可以分為蜜糖、焦香、肉香;菠蘿油可以分為菠蘿皮(糖、蛋、豬油香)、牛油香、甜麵包香等等。

 

拆開咗之後,就可以逐一融入去啤酒裡面。例如用煙燻麥芽嚟做出煙燻味、用酒桶做出雲喱拿味、啤酒花做出菠蘿味等等。

 

 

其中一個經典嘅例子,係嚟自瑞典嘅Omnipollo 同英國酒廠Buxton合作推出咗一款叫Yellow Belly嘅「花生醬餅黑啤」。呢隻傳奇黑啤,一開花生味撲鼻,飲落係濃濃嘅花生、黑朱古力、雲喱拿味,口感醇厚幼滑,但係睇official 介紹就知,呢隻係 “A peanut butter biscuit stout with no biscuits, butter or nuts”,一粒花生都冇,真係唔到你唔服。純粹個人意見:呢支啤酒,一生總要試一次。

 

 

返嚟香港,本地酒廠黑鳶(Black Kite)亦都推出咗一款叫 “Oh, Bacon!” 嘅煙肉味啤酒,又係一開就明顯聞到煙肉嘅煙燻同楓糖,不過好明顯冇成條煙肉放落去釀啦。呢隻新穎嘅「分子料理」啤酒,早前仲贏咗2016年「香港國際啤酒獎」嘅「最佳本土釀製啤酒」,大家不妨一試。

 

睇咗咁大段嘢之後,以後有朋友問你「生果味啤酒係咪真係有生果㗎?」你知點答啦?

 

答案係:「睇label成份咪知囉。」

 

Please reload

Featured Posts

啤酒應該飲樽裝定罐裝?

January 1, 2017

1/3
Please reload

Recent Posts

August 7, 2018

July 3, 2018

February 1, 2018