啤酒應該飲樽裝定罐裝?

January 1, 2017

接觸精釀啤酒係一個認識自己嘅機會。

 

點解咁講?因為當你開始飲精釀啤酒,就會慢慢發覺,一d由細到大相信嘅嘢都會逐一被推翻。你會有機會重新審視自己,有冇不知不覺間,對啤酒(同身邊其他事物)形成咗一d唔知邊度嚟嘅睇法?

 

例如啤酒應該金黃清澈?啤酒越凍越好飲?

 

又例如我今次想討論嘅問題:「啤酒應該飲樽裝定罐裝?」

 

每次教自釀啤酒堂,我都會問呢個問題,而參加者每一次嘅答案都係一樣:樽裝好過罐裝。

 

跟住我就會問:「點解呢?」

 

依依哦哦一輪之後,通常答案都係離唔開三點:凍d、多氣d、冇金屬味。但係,係咪真有其事?

 

樽裝好處1:凍d?

 

呢個係真嘅,因為玻璃係絕緣體,相對於鋁,更加能夠保持樽內飲品溫度。即係話玻璃樽可樂或者啤酒,相對於鋁罐裝,就算離開雪櫃一段時間,仍然可以咁凍。

 

問題就在於,啤酒凍d 唔等於好飲d。

 

大牌子啤酒梗係同你講,雪到有咁凍得咁凍先好飲,點解?因為凍可以令味覺冇咁敏感,令你分唔清好唔好味,淨係覺得飲完好爽。

 

但係如果你追求嘅係品嚐啤酒嘅香、醇、滑,同埋層次豐富嘅味道,咁凍就唔係最好。所以而家最講究嘅craft beer bar都會分開唔同溫度serve啤酒,香港大坑就有一間。

 

樽裝好處2:多氣d?

 

呢個都係真,準確d講係「樽裝可以多氣d」。因為玻璃樽可以承受更大嘅壓力,所以可以泵到更加多嘅氣落去。

 

問題都係嗰句,啤酒多氣d 唔等於好飲d。

 

汽水就話追求多氣嘅感覺,越多氣越爽。但係啤酒唔同風格都追求唔同嘅氣泡量,唔係一味鬥多。

 

樽裝好處3:罐有金屬味?

 

呢個就... 一半半啦。首先而家製罐技術已經進步咗好多,基本上唔會有任何金屬味滲到落去啤酒度。你唯一飲到金屬味嘅機會,係你直接喺罐度飲而個嘴掂到個罐造成。

 

不過,其實任何品酒班都會教你,飲啤酒盡可能倒落杯飲。因為落杯先有空間俾香氣揮發,你先會聞到佢嘅麥味、花香、同埋其他氣味。

 

所以講來講去,玻璃樽嘅好處,都同啤酒好唔好飲冇關係。可能係大牌子廣告影響下,大家都飲啤酒都只係追求凍、爽、金黃色、Angel Ring,同埋飲完就個個都係朋友,間酒吧仲會變埋沙灘,再加一堆靚女着比堅尼同你一齊玩,已經唔記得,原來啤酒都可以好味。

 

事實上,精釀啤酒廠近年都逐漸推出罐裝啤酒。例如香港beer drinkers比較熟悉嘅丹麥Mikkeller、美國Founders同Evil Twin、英國Brewdog、日本Hitachino等,都有好多款啤酒同步推出罐裝版,甚至淨係出罐裝。

 

咁多人咁做,梗係有原因:

 

罐裝好處1:唔透光

 

光係其中一種最影響啤酒味道嘅元素,佢除咗會加快氧化,更加會產生一種臭鼬鼠(skunky)嘅氣味。所以大部份啤酒樽都用深啡色,就係想減少光嘅影響,但係無論點減少,都比唔上完全唔透明嘅罐。

 

順帶一提,如果大家想知道「臭鼬鼠味」係點嘅,其實好簡單:落街買一支用無色玻璃樽包裝嘅啤酒(來自墨西哥,叫你加青檸飲嗰支呢),跟住倒落酒杯度,聞下你就明。

 

罐裝好處2:唔透氣

 

氧氣係另一種好影響啤酒味道嘅元素,氧化咗嘅啤酒普遍會產生紙皮味,令人有種「舊啤酒」嘅感覺。玻璃樽嘅蓋位比較脆弱,如果運送稍有疏忽撞親,好容易會漏氣,導致變味。罐裝當然都有可能撞凹漏氣,但係凹嘅罐消費者一眼就望到,唔會中伏。

 

罐裝好處3:運送/儲存成本低

 

以330ml計,鋁罐每個十幾克,玻璃樽每個三百克有多,相差超過二十倍;仲有鋁罐可以疊起,但係玻璃樽唔得。兩個因素加埋,消費者嘥喺運送/儲存玻璃樽嘅錢(都未計碳排放)其實真係唔少。

 

 

 

講咗咁多,我諗對於啤酒應該飲樽裝定罐裝,大家都好清楚。

 

不過,時代不停變,啤酒同包裝方法都不停變。今日啱嘅答案,聽日可能已經變咗錯。只有不停發問、審視、思考,我哋先可以避免俾自己嘅成見蒙蔽而變得盲目。

 

「重要的事是永遠不要停止發問。」 -愛因斯坦


共勉之。






 

Please reload

Featured Posts

啤酒應該飲樽裝定罐裝?

January 1, 2017

1/3
Please reload

Recent Posts

August 7, 2018

July 3, 2018

February 1, 2018

October 1, 2017

Please reload

Archive