世界啤

July 3, 2018

 

又到咗四年一度嘅全球盛事-世界盃!!足球同啤酒從來都係天生一對,想支持今屆16強嘅國家又應該飲咩啤?

 

法國
Brasserie De L'Être
大熱法國嘅紅白酒就係人都識,啤酒你又試過未?Brasserie De L'Être係少數嚟自巴黎嘅精釀啤酒,佢哋每個label都係由紋身師設計,夠晒獨特。除咗傳統嘅Saison同Tripel之外,佢哋都有IPA同埋Pale Ale架!

 

丹麥
Mikkeller & To Øl
呢個國家喺精釀界無人不識,全因Mikkeller同埋佢嘅徒弟To Ol。佢哋嘅啤酒絕對有趣過丹麥隊嘅比賽好多.......

 

瑞典
Omnipollo, Dugges, & Brekeriet
今屆最令人意外嘅莫過於衛冕冠軍德國被踢出局,而瑞典就喺果一組脫穎而出首名出線。佢哋嘅啤酒都同德國嘅傳統守舊可謂誓不兩立,連漢堡包薯條都可以用嚟釀酒再加埋雪糕一齊soft serve問你怕未。

 

比利時
Lambic & Trappist
比利時隊粒粒皆星應有盡有,就好似比利時著名嘅啤酒一樣要酸有Lambic, Flanders Red,要重口味有Quadrupel任君選擇。不過踢足球有星之餘都要講teamwork講夾唔夾,飲啤睇波都要照顧係波友嘅口味,新手嘅話就唔好逼人飲重口味喇。

 

英格蘭
Fuller's
無論潮流點變,英格蘭足球依然固我踢燒味足球一味靠斬。但係今屆就斬得勢如破竹,莫非係時候再攞冠軍?佢哋嘅啤酒亦係保持傳統,依然越舊越好飲。

 

日本
Hitachino & SanktGallen
日本足球同啤酒一樣,全靠向西方虛心學習先有今日嘅成果。當然佢哋亦不忘根,集各家大成之餘亦保留自己文化,值得其他亞洲「強」國借鏡。

 

 

Please reload

Featured Posts

啤酒應該飲樽裝定罐裝?

January 1, 2017

1/3
Please reload

Recent Posts

August 7, 2018

July 3, 2018

February 1, 2018